Το Ταξίδι σε εμάς

Στην Ελαφόνησο μπορείτε να έρθετε από την Αθήνα οδικώς μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου.

 

Μετά την Κόρινθο κάνετε αριστερά ακολουθώντας τις σημάνσεις για Τρίπολη. Αφού περάσετε την Τρίπολη πάντα κινούμενοι επί της εθνικής συναντάτε τις πινακίδες προς Σπάρτη. Φθάνοντας στη Σπάρτη ακολουθείτε τις πινακίδες προς Μονεμβασία – Νεάπολη. Μετά το στρατόπεδο Σπάρτης συναντάτε το νέο δρόμο (έχει γίνει γέφυρα ) προς Μονεμβασία – Νεάπολη ο οποίος θα σας βγάλει στη Σκάλα Λακωνίας.

 

Μετά την Σκάλα υπάρχουν 2 διαδρομές.

 

  1. Στην πρώτη μετά τους Μολάους, στα 500 περίπου μέτρα (υπάρχει πινακίδα), στρίβετε δεξιά προς Ασωπό και ακολουθείτε τη διαδρομή Ασωπός – Παπαδιάνικα – Δαιμονιά – Νεάπολη. Πρίν τη Νεάπολη στρίβετε δεξιά προς Ελαφόνησο ακολουθώντας τις σημάνσεις.
  2. Η δεύτερη διαδρομή είναι η εξής: Μετά τη Σκάλα Λακωνίας κάνετε δεξιά για Έλος, και περνάτε τα χωριά Αστέρι – Γλυκόβρυση – Ελαία – Ασωπό – Παπαδιάνικα – Δαιμονιά. Μετά κάνετε δεξιά για Νεάπολη. Στη συνέχεια θα βρείτε ταμπέλες για Ελαφόνησο. Ακολουθώντας τις ταμπέλες φθάνετε στο χωριό Αγ.Γεώργιος. Εκεί στρίβετε δεξιά για Βιγγλάφια και Πούντα όπου παίρνετε το Φέρυ για την Ελαφόνησο. Η διαδρομή με το φέρυ είναι περίπου 10-15 λεπτά και τα δρομολόγια το καλοκαίρι είναι συνεχόμενα.

 

  • Από τον Πειραιά με πλοίο (συμβουλευτείτε το λιμεναρχείο τηλ. ((+30) 27340 22228 για ακριβείς πληροφορίες) μέχρι την Νεάπολη Λακωνίας και μετά οδικώς έως την Πούντα για να περάσετε απέναντι με τα τοπικά Ferry-boats και καραβάκια όπου το καλοκαίρι έχουν συχνά και τακτά δρομολόγια.

 

  • Επίσης μπορείτε να έρθετε από Χανιά Κρήτης με πλοίο για Γύθειο και μετά οδικώς μέσω της ίδιας διαδρομής από Σκάλα Λακωνίας.

Εκδρομές - Αξιοθέατα

Από την Ελαφόνησο υπάρχουν πάρα πολλά μέρη που προσφέρονται για ημερήσιες ή συντομότερες εκδρομές

 

  1. Μονεμβασιά. Περίπου 1 ώρα διαδρομή από Ελαφόνησο οδικώς για το πανέμορφο Κάστρο της Μονεμβασιάς με τα γραφικά σοκάκια και την καταπληκτική θέα.
  2. Κύθηρα. Περίπου μια ώρα απο την Νεάπολη για τα Κύθηρα με τα υπέροχα παραθαλάσσια χωριά όπως το Διακόφτι, τον Aβλέμονα, το Καψάλι, και την Αγία Πελαγία.

 

Από τη Νεάπολη μπορείτε να επισκεφθείτε τα πανέμορφα χωριουδάκια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή:

 

  • Το δροσερό Λάχι με τα μεγάλα πλατάνια, το Παραδείσι, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγιάς και το λαογραφικό μουσείο, την Καστανιά με τον ιερό ναό του Ταξιάρχη με τις πανέμορφες αγιογραφίες. Αν πάτε στην Καστανιά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το νεοανακαλυφθέν σπήλαιο της Καστανιάς με τους θαυμάσιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκεται στον Αγ.Ανδρέα.
  • Επίσης υπέροχα μικρά χωριουδάκια για μπάνιο και φρέσκο ψάρι κοντά στην Ελαφόνησο είναι ο Αρχάγγελος, ο Προφήτης Ηλίας (το προτείνουμε), τα Πλύτρα και άλλα.

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

ΚΥΘΗΡΑ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑ

ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ

Παυλοπέτρι

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την Ελαφόνησο, στη Λακωνία.

 

Στην ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

 

Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά ή μετά την καταστροφή η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

 

Η έρευνα του 2009 βοήθησε σε μεγάλο βαθμό για να χαρτογραφήσει την πόλη. Είναι η πρώτη βυθισμένη πόλη που επαναδημιουργήθηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά, τέσσερις ακόμα επιτόπιες έρευνες είχαν προγραμματιστεί, σε συνεργασία ελληνικών υπηρεσιών αλλά και διεθνών πανεπιστήμιων και επιστημόνων. Αυτές οι έρευνες περιλάμβαναν και ανασκαφές. Ένα από τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν να αποδείξει ότι η πόλη ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας. Επίσης, στην περιοχή βρέθηκαν πολλά μεγάλα πιθάρια από την Κρήτη, γεγονός που προδίδει πως η πόλη ήταν και μεγάλο εμπορικό λιμάνι.

 

Το έργο της αρχαιολογικής ομάδας συγκεντρώθηκε σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το BBC 2 το 2011.

 

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

Βίντεο σχετικά με το Παυλοπέτρι

BBC

KROUPIS

M.V.

 © 2018 HOTEL 9 MUSES ® ALL RIGHTS RESERVED | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

WEB DESIGN & DEVELOPMENT by BRAINART® WEB SOLUTIONS